Thursday, January 13, 2022

Strukturera en uppsats

Strukturera en uppsats



Blockmetoden, där man täcker varje ämne för sig i sin helhet. Kanske förbises resten för någon politisk gunst som nu inte förekommer i journalerna. Vad är en ämnessats? Övergångsord och fraser används genomgående strukturera en uppsats bra uppsatser för att länka samman olika idéer. Det är bra att tänka på de olika uppsatsavsnitten som svar på en rad frågor som din läsare kan ställa när de möter din avhandling, strukturera en uppsats.





Argumenterande uppsatsstruktur



Skrivande strukturera en uppsats akademisk uppsats innebär att forma en sammanhängande uppsättning idéer till ett argument. Eftersom uppsatser i huvudsak är linjära – de erbjuder en strukturera en uppsats åt gången – de måste presentera sina idéer i den ordning som är mest meningsfull för en läsare. Att framgångsrikt strukturera en uppsats innebär att ta hänsyn till en läsares logik. Fokus för en sådan uppsats förutsäger dess struktur. Det dikterar vilken information läsarna behöver känna till och i vilken ordning de behöver ta emot den. Således är din uppsatsstruktur nödvändigtvis unik för det huvudsakliga påståendet du gör. Även om det finns riktlinjer för att konstruera vissa klassiska essätyper, t.ex. Svara på frågor: Delarna av en uppsats. En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i specialiserade delar eller avsnitt.


Även korta uppsatser utför flera olika operationer: strukturera en uppsats argumentet, analysera data, lyfta motargument, avsluta. Inledningar och slutsatser har fasta platser, men andra delar inte. Motargument kan till exempel förekomma i ett stycke, som ett fristående avsnitt, som en del av början eller före slutet. Bakgrundsmaterial historisk kontext eller biografisk information, en strukturera en uppsats av relevant teori eller kritik förekommer definitionen av en nyckelterm ofta i början av uppsatsen, mellan inledningen och det första analytiska avsnittet, strukturera en uppsats kan också dyka upp i början strukturera en uppsats det specifika avsnittet som det är relevant för.


Det är bra att tänka på de olika uppsatsavsnitten som svar på en rad frågor som din läsare kan ställa när de möter din avhandling. Läsare bör ha frågor. Om de inte gör det är din avhandling med största sannolikhet helt enkelt en observation av fakta, inte ett påstående som kan diskuteras. För att svara på frågan måste du granska dina bevis och på så sätt visa sanningen i ditt påstående. Det här avsnittet "vad" eller "demonstration" kommer tidigt i uppsatsen, ofta direkt efter introduktionen, strukturera en uppsats. Eftersom du i huvudsak rapporterar vad du har observerat, är detta den del du kanske har mest strukturera en uppsats säg om när du först börjar skriva. Men var uppmärksam: det bör inte ta upp mycket mer än en tredjedel ofta mycket mindre av din färdiga uppsats.


Om den gör det kommer uppsatsen att sakna balans och kan läsas som enbart sammanfattning eller beskrivning. Motsvarande fråga är "hur": Hur klarar avhandlingen utmaningen med ett motargument? Hur fungerar införandet av nytt material — ett nytt sätt att se på bevisen, strukturera en uppsats, en annan uppsättning källor – påverkar de påståenden du gör? Vanligtvis kommer en uppsats att innehålla minst en "hur"-del. Kalla det "komplikation" eftersom du svarar på en läsares komplicerade frågor. Det här avsnittet kommer vanligtvis efter "vad", men kom ihåg att en uppsats kan komplicera dess argumentation strukturera en uppsats gånger beroende på dess längd, och bara det motargumentet kan förekomma nästan var som helst i en uppsats. Den här frågan tar upp de större konsekvenserna av din avhandling.


Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang. När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse. Även om du kanske gestikulerar den här frågan i din introduktion, hör det fullständigaste svaret på den i slutet av din uppsats. Om du utelämnar det kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller, ännu värre, som meningslös eller isolerad. Kartläggning av en uppsats. Strukturera din uppsats enligt en läsares logik strukturera en uppsats granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, strukturera en uppsats, för att förstå och bli övertygad av ditt argument när det utvecklas.


Det enklaste sättet att strukturera en uppsats detta för att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. En sådan redogörelse kommer att ge dig en preliminär redogörelse för dina idéer och gör att du kan påminna dig själv varje gång om läsarens behov för att förstå din idé. Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av strukturera en uppsats primärkälla, strukturera en uppsats, eller en vändning till sekundärt källmaterial. Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande rörelserna du förväntar dig att din uppsats ska göra. Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, hur och varför.


Det är dock inte ett kontrakt – ordningen i vilken idéerna uppträder är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Genomgångsuppsatser följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna. Sådana essäer har i allmänhet en beskrivande tes snarare än en argumenterande. Var försiktig med styckeöppnare som leder av med "tid"-ord "först", "nästa", "efter", "då" eller "listar" ord "också", "en annan", "utöver". Även om de inte alltid signalerar problem, strukturera en uppsats, dessa styckeöppnare indikerar ofta att en uppsatss avhandling och struktur behöver arbeta: de föreslår att uppsatsen helt enkelt återger källtextens kronologi när det gäller tidsord: först händer detta, sedan det och efteråt en annan sak.


eller bara listar exempel efter exempel "Dessutom indikerar användningen av färg ett annat sätt som målningen skiljer mellan gott och ont". CopyrightElizabeth Abrams, för Writing Center vid Harvard University. Hoppa till huvudinnehållet. Huvudmeny Utility Menysökning, strukturera en uppsats. Harvard College Writing Program HARVARD, strukturera en uppsats. Vanliga frågor Boka ett möte Skrivresurser Engelsk grammatik- och språklärare Institutionsskrivande stipendiater Skrivresurser Skrivråd: The Barker Underground-bloggen Möt lärarna! Kontakta oss. Svara på frågor: Delarna av en uppsats En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta strukturera en uppsats i specialiserade delar eller sektioner.


Kartlägga en uppsats Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, strukturera en uppsats, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och bli övertygad av ditt argument när det utvecklas. Försök att göra din karta så här: Ange din avhandling i en mening eller två, skriv sedan en annan mening som säger varför det är viktigt att göra det påståendet. Ange, med andra ord, vad en läsare kan lära sig genom att utforska påståendet med dig. Här förutser du ditt svar på "varför"-frågan som du så småningom kommer att konkretisera i din slutsats. Börja din nästa mening så här: "För att bli övertygad av mitt påstående är det första en läsare behöver veta.


Detta kommer att börja med att svara på "vad"-frågan. Växelvis, strukturera en uppsats, du kanske upptäcker att det första din läsare behöver veta är lite bakgrundsinformation. Börja var och en av följande meningar så här: "Nästa sak som min läsare behöver veta är. Fortsätt tills du har kartlagt din uppsats. Tecken på problem En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Skrivresurser Strategier för att skriva uppsats Hur man läser en uppgift Hur man gör en närläsning Utveckla en avhandling som beskriver ämnessatser och skyltar Övergång: Se upp för kardborreband Hur man skriver en jämförande analys Avsluta uppsatsen: Slutsatser Korta guider till att skriva i disciplinerna.


Snabblänkar Boka ett möte Drop-in-timmar Engelsk grammatik och språkhandledare Institutionsskrivande Fellows Harvard Guide till att använda källor Följ HCWritingCenter. Copyright © Presidenten och stipendiaten vid Harvard College Rapport om intrång i upphovsrätten för digital tillgänglighet.





etnografiskt uppsatsexempel



Det kan avslöjas som en skriftlig form av en debatt. Ryggraden i varje skriftligt arbete är dess struktur. Strukturen kommer sannolikt att bestå av följande sektioner:. I det här avsnittet ger du en kort översikt över det centrala temat, och sedan måste du beskriva de segment du ska beröra angående ämnet. En diskussionsuppsats har vanligtvis avsnitt som:. Detta liknar debatt på papper. Allt måste skrivas i en ton som tyder på att du är helt säker på din hållning. Vi kommer att titta på komponenterna i huvuddelen i nästa avsnitt. Få hjälp av våra essäförfattare att hyra och imponera på dina proffs. Huvuddelen är där skrivandet av huvuddebatten börjar. Här börjar du med dina poäng.


När du skriver ditt kroppsstycke, kom ihåg att hålla dig i linje med den tidigare inställda strukturen i den argumenterande uppsatsen. Om du har några problem med att komponera huvudtexten kan du alltid kontakta oss för uppsatshjälp online. Vi hjälper dig gärna med att skapa ett papper. När du presenterar dina idéer och deras backupbevis bör följande noteras:. Utöver detta kan du vända några av deras argument mot dem genom att utmana deras nuvarande åsikter. Du kan välja att ifrågasätta deras giltighet eller trovärdighet. I allmänhet, här är några andra tips du kan komma ihåg som hjälper dig att hålla dig till den argumenterande uppsatsen du skapade:.


Detta är ett mycket användbart nav. Jag håller för närvarande på med min kandidatexamen och jag måste skriva ett examensarbete på ett papper som ska lämnas in i slutet av sessionen. Jag har försökt ta reda på vad och hur jag ska skriva min uppsats och det här navet har visat sig vara oerhört användbart. Tack. Marinbiologi. Elektroteknik. Datavetenskap. Medicinsk vetenskap. Handledningar för att skriva. Scenkonst. Visuella konsterna. Studentliv. Yrkesutbildning. Standardiserade tester. Online lärande. Samhällsvetenskap. Juridiska studier. Statsvetenskap. Steg I: Ämne och ämne 1. Du kan hitta ett ämne på många sätt.


Du kan göra det genom att, Freewriting brainstorming Titta i en ordbok Läsa en tidning eller tidskrift Titta i en dagbok eller anteckningsbok Söka på internet 4. Saker att tänka på när man utformar ett ämne: Det bör ha en inverkan på läsaren genom att vara informativt, underhållande, inflytelserik, känslomässigt eller intressant. Du kommer att vilja forma ämnet till lämplig längd för din uppsats. Begränsa ett ämne. Några sätt att begränsa ett ämne är genom att: Friskrivning Göra en lista Undersök ämnet från olika vinklar Clustering 7. Att informera läsaren om något Att övertala läsaren att tänka eller handla på ett visst sätt.


Du kanske vill fundera på att underhålla läsaren. Du kan göra följande: Freewriting List Write. Skriv ner allt du vet om ämnet i en kort lista. Den tredje principen är att allt i din uppsats ska vara relevant för uppsatsen. Fråga dig själv om varje del av information främjar ditt argument eller ger nödvändig bakgrund. Avsnitten nedan presenterar flera organisatoriska mallar för uppsatser: det kronologiska tillvägagångssättet, jämför-och-kontraster-metoden och tillvägagångssättet problem-metoder-lösningar. Det kronologiska tillvägagångssättet som ibland kallas orsak och verkan är förmodligen det enklaste sättet att strukturera en uppsats. Det betyder bara att diskutera händelser i den ordning som de inträffade, diskutera hur de är relaterade, dvs. orsak och verkan som är involverad när du går.


Ett kronologiskt tillvägagångssätt kan vara användbart när din uppsats handlar om en serie händelser. Utforska flikarna nedan för att se en allmän mall och ett specifikt exempel från en uppsats om uppfinningen av tryckpressen. Scribbr Plagiat Checker. Uppsatser med två eller flera huvudämnen är ofta uppbyggda kring att jämföra och kontrastera. Till exempel kan en litterär analysuppsats jämföra två olika texter, och en argumenterande uppsats kan jämföra styrkorna hos olika argument. Det finns två huvudsakliga sätt att strukturera en jämför-och-kontrast-uppsats: den alternerande metoden och blockmetoden.


I den alternerande metoden jämför varje stycke dina ämnen i termer av en specifik jämförelsepunkt. Dessa jämförelsepunkter är därför det som definierar varje stycke. Flikarna nedan visar en allmän mall för denna struktur och ett specifikt exempel på en uppsats som jämför och kontrasterar distansundervisning med traditionell klassrumsinlärning. I blockmetoden täcks varje ämne på en gång, eventuellt över flera stycken. Till exempel kan du skriva två stycken om ditt första ämne och sedan två om ditt andra ämne, och göra jämförelser tillbaka till det första. Flikarna visar återigen en allmän mall, följt av ytterligare en uppsats om distansundervisning, denna gång med kroppen strukturerad i block. En uppsats som rör ett specifikt problem praktiskt eller teoretiskt kan struktureras enligt problem-metoder-lösningar.


Så här låter det: Du definierar problemet, karakteriserar en metod eller teori som kan lösa det och analyserar till sist problemet, med hjälp av denna metod eller teori för att komma fram till en lösning. Om problemet är teoretiskt kan lösningen vara den analys du presenterar i själva uppsatsen; annars kan du bara presentera ett förslag till lösning. Flikarna nedan visar en mall för denna struktur och ett exempel på en uppsats om problemet med falska nyheter. Skyltning innebär att vägleda läsaren genom din uppsats med ett språk som beskriver eller tipsar om strukturen för det som följer. Det kan hjälpa dig att förtydliga din struktur för dig själv och hjälpa din läsare att följa dina idéer.


I längre uppsatser vars kropp är uppdelad i flera namngivna avsnitt, avslutas inledningen ofta med en översikt över resten av uppsatsen. Detta ger en kort beskrivning av huvudidén eller argumentet för varje avsnitt. Översikten gör det möjligt för läsaren att omedelbart förstå vad som kommer att tas upp i uppsatsen och i vilken ordning.

No comments:

Post a Comment